folia-opakowaniowa-i-wielowarstwowa

Folia opakowaniowa i wielowarstwowa

Folia opakowaniowa ma szerokie zastosowanie w przemyśle, budownictwie, rolnictwie, handlu i gospodarstwach domowych. Służy do zabezpieczania towarów przed kurzem, wilgocią, a także zabezpiecza towary jednostkowe lub na palecie przed uszkodzeniami i wpływem warunków atmosferycznych lub środowiskowych. Nadaje opakowaniu praktyczny i estetyczny wygląd, zabezpiecza przed otwarciem, wzmacnia całość opakowania.

Folie opakowaniowe są powszechnie stosowane ze względu na ich uniwersalność a także dlatego, że są bardziej wytrzymałe od opakowań papierowych i oczywiście tańsze. Mogą być stosowane do pakowania jednostkowego i zbiorczego: produktów zbożowych i mącznych, pieczywa, ciasta, owoców i warzyw, kanapek, sera, pasztetu, mięsa, drobiu, ryb, wyrobów garmażeryjnych, cukierniczych i wielu innych.

Najważniejsze cechy

  • Folia opakowaniowa produkowana jest z polietylenu LDPE.
  • Duża miękkość i przeźroczystość.
  • Perforacja folii – na życzenie Odbiorcy.
  • Możliwość wykonania mikroperforacji folii dla odprowadzania powietrza, wilgoci i pary wodnej z opakowania.
  • Możliwość barwienia na dowolny kolor.
  • Możliwość wykonania nadruku.
  • Może być wytwarzana jako jednowarstwowa lub wielowarstwowa.
  • Nasze wyroby posiadają certyfikaty jakości i atesty PZH dopuszczające folie, torby i worki do kontaktu z żywnością. Przed wydaniem atestu Odbiorca zobowiązany jest zadeklarować przeznaczenie wyrobu, sposób i warunki jego pakowania oraz magazynowania.
  • Możliwe jest również wykonanie folii do automatów pakujących na indywidualne zamówienie określające wymagania co do poślizgu warstw folii, gdzie jedna strona będzie wykonana z jednego tworzywa druga zaś z innego lub jedna strona będzie zabarwiona na kolor biały a druga na inny wg potrzeb Odbiorcy.

Folia produkowana jest w postaci:

folia-stretch

Parametry techniczne i logistyczne

  • Szerokość: 5–130 cm
  • Grubość: 0,02–0,2 mm (20–250 µm)
  • Zgrzewalność w temperaturach: 160–240°C
  • Odporność na niskie temperatury do -40°C
  • Folia nawijana jest na tekturowe bądź plastikowe tuleje o średnicy wewnętrznej 76 mm

Przechowywanie folii

  • Folię należy przechowywać – magazynować w suchym i chłodnym miejscu najlepiej w odległości co najmniej 1 m od urządzeń grzewczych.
  • Wysokość składowania na palecie nie powinna przekraczać 1,5 m.
  • Dla folii antystatycznych oraz bakteriobójczych przekazujemy w deklaracji producenta szczegółowe porady w zakresie warunków i wymagań dotyczących użytkowania i magazynowania.

Folia modyfikowana

Folia opakowaniowa może być modyfikowana w celu nadania jej innych specjalistycznych właściwości w zakresie:

  • podwyższonej odporności na promieniowanie słoneczne UV;
  • właściwości poślizgowych;
  • właściwości bakteriobójczych – opakowania wykonane z folii bakteriobójczych przedłużają świeżość produktów spożywczych, chroniąc przed rozwijaniem się na nich bakterii, grzybów i pleśni;
  • zwiększonej wytrzymałości mechanicznej, co umożliwia stosowanie folii cieńszych pozwalających zapakować więcej towarów tą samą co dotychczas masą folii;
  • obniżania temperatury zgrzewania – co pozwala na mechaniczne pakowanie substancji łatwopalnych, a ponadto zmniejsza również zużycie energii elektrycznej potrzebnej do zasilania maszyn pakujących – tuneli obkurczających;
  • właściwości antystatycznych – do pakowania substancji łatwopalnych, rozcieńczalników, materiałów wybuchowych, substancji pylistych posiadających właściwości łatwopalne, materiałów fotograficznych i innych wyrobów światłoczułych;