Folia opakowaniowa i wielowarstwowa
Folia opakowaniowa ma szerokie zastosowanie w przemyśle, budownictwie, rolnictwie, handlu i gospodarstwach domowych. Służy do zabezpieczania towarów przed kurzem, wilgocią, a także zabezpiecza towary jednostkowe lub na palecie przed uszkodzeniami i wpływem warunków atmosferycznych lub środowiskowych. Nadaje opakowaniu praktyczny i estetyczny wygląd, zabezpiecza przed otwarciem, wzmacnia całość opakowania.
Folie opakowaniowe są powszechnie stosowane ze względu na ich uniwersalność a także dlatego, że są bardziej wytrzymałe od opakowań papierowych i oczywiście tańsze. Mogą być stosowane do pakowania jednostkowego i zbiorczego: produktów zbożowych i mącznych, pieczywa, ciasta, owoców i warzyw, kanapek, sera, pasztetu, mięsa, drobiu, ryb, wyrobów garmażeryjnych, cukierniczych i wielu innych.
Najważniejsze cechy
- Folia opakowaniowa produkowana jest z polietylenu LDPE.
- Duża miękkość i przeźroczystość.
- Perforacja folii – na życzenie Odbiorcy.
- Możliwość wykonania mikroperforacji folii dla odprowadzania powietrza, wilgoci i pary wodnej z opakowania.
- Możliwość barwienia na dowolny kolor.
- Możliwość wykonania nadruku.
- Może być wytwarzana jako jednowarstwowa lub wielowarstwowa.
- Nasze wyroby posiadają certyfikaty jakości i atesty PZH dopuszczające folie, torby i worki do kontaktu z żywnością. Przed wydaniem atestu Odbiorca zobowiązany jest zadeklarować przeznaczenie wyrobu, sposób i warunki jego pakowania oraz magazynowania.
- Możliwe jest również wykonanie folii do automatów pakujących na indywidualne zamówienie określające wymagania co do poślizgu warstw folii, gdzie jedna strona będzie wykonana z jednego tworzywa druga zaś z innego lub jedna strona będzie zabarwiona na kolor biały a druga na inny wg potrzeb Odbiorcy.
Folia produkowana jest w postaci:
Parametry techniczne i logistyczne
- Szerokość: 5–130 cm
- Grubość: 0,02–0,2 mm (20–250 µm)
- Zgrzewalność w temperaturach: 160–240°C
- Odporność na niskie temperatury do -40°C
- Folia nawijana jest na tekturowe bądź plastikowe tuleje o średnicy wewnętrznej 76 mm
Przechowywanie folii
- Folię należy przechowywać – magazynować w suchym i chłodnym miejscu najlepiej w odległości co najmniej 1 m od urządzeń grzewczych.
- Wysokość składowania na palecie nie powinna przekraczać 1,5 m.
- Dla folii antystatycznych oraz bakteriobójczych przekazujemy w deklaracji producenta szczegółowe porady w zakresie warunków i wymagań dotyczących użytkowania i magazynowania.
Folia modyfikowana
Folia opakowaniowa może być modyfikowana w celu nadania jej innych specjalistycznych właściwości w zakresie:
- podwyższonej odporności na promieniowanie słoneczne UV;
- właściwości poślizgowych;
- właściwości bakteriobójczych – opakowania wykonane z folii bakteriobójczych przedłużają świeżość produktów spożywczych, chroniąc przed rozwijaniem się na nich bakterii, grzybów i pleśni;
- zwiększonej wytrzymałości mechanicznej, co umożliwia stosowanie folii cieńszych pozwalających zapakować więcej towarów tą samą co dotychczas masą folii;
- obniżania temperatury zgrzewania – co pozwala na mechaniczne pakowanie substancji łatwopalnych, a ponadto zmniejsza również zużycie energii elektrycznej potrzebnej do zasilania maszyn pakujących – tuneli obkurczających;
- właściwości antystatycznych – do pakowania substancji łatwopalnych, rozcieńczalników, materiałów wybuchowych, substancji pylistych posiadających właściwości łatwopalne, materiałów fotograficznych i innych wyrobów światłoczułych;